Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Kütahya’da Birlik ve Beraberlik Yemeği Düzenlendi

Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Akçaalan Köyü’nde düzenlenen Birlik ve Beraberlik Yemek Organizasyonu’na katıldı. Etkinlikte birlik ve beraberliğin önemi vurgulandı ve yöresel lezzetler ikram edildi.

Hasibe Eren ‘Güldür Güldür Show’dan ayrıldı

Ekranların uzun soluklu komedi programı “Güldür Güldür Show”, yeni sezon öncesi dikkat çeken bir ayrılıkla gündemde. Üç sezondur ana kadroda yer alan “Nazlı” karakterine hayat veren oyuncu Hasibe Eren, projeye veda etti. Oyuncu, hem televizyon hem de dijital platform tekliflerini değerlendiriyor.

17 ilde siber suç operasyonu: 179 gözaltı

Siber suçlarla mücadele kapsamında son 5 günde 17 ilde düzenlenen operasyonlarda yakalanan 179 şüpheliden 46’sı tutuklandı.

MHP lideri Bahçeli, ‘Bir Kürt, bir Alevi’ sözlerini yaptığı yazılı açıklamayla doğruladı: ‘Sevr’de de dayatıldı’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye atfedilen, “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, biri Kürt, biri Alevi olsun” sözleri tepki çekmeyi sürdürüyor. Bahçeli dün yaptığı yazılı açıklamayla bu sözleri söylediğini doğrularken, Sevr Antlaşması’nda buna benzer bir yönetim yapısının Türkiye’ye dayatılmak istendiği görüldü. Tarihçi Prof. Hakkı Uyar, tartışmaları Cumhuriyet’e değerlendirerek, “Sevr’i çöpe atan Atatürk ve Lozan olmuştur” dedi.

Belediye Başkanı Trafik Kazasında Yaralandı

Çay ilçesi Belediye Başkanı Üzeyir Kasap, trafik kazasında hafif yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Süveyda’da Bedevi Aileler Yerlerinden Edildi

Süveyda’da Dürzi güçler, Suriye güvenlik güçlerinin çekilmesini fırsat bilerek Bedevi aileleri zorla tahliye etti.