Güneş Sistemi’nin Gizemli Elementi: Helyum-3
Southwest Araştırma Enstitüsü’nden baş bilim insanı Radoslav Bucik, Space.com’a verdiği röportajda, Güneş Sistemi’nde nadir bulunan helyum-3’ün özelliklerinden bahsetti. Daha yaygın olan helyum-4’ten farkı yalnızca bir nötron hafif olması olan helyum-3’ün; Güneş tarafından püsküren jetler aracılığıyla yüksek enerjilere ulaşabileceği açıkladı.
Helyum-3’ün Dünya üzerindeki önemi oldukça büyük. Nükleer füzyon, temiz enerji araştırmaları, kriyojenik sistemler, kuantum hesaplama ve tıbbi görüntüleme gibi alanlarda kullanılan bu izotop, aynı zamanda nötron tespitinde de hayati bir rol oynamaktadır.
Dünya’da helyum-3 bulunması son derece sınırlıyken, Ay yüzeyinde daha sık rastlanmaktadır. Ay’ın Güneş’ten gelen parçacıkları engelleyecek bir manyetik alanının olmaması, burada helyum-3’ün daha bol miktarda bulunmasının temel sebeplerinden biridir. Bu durum, Ay üzerinde yerleşim kurarak, gelecekteki enerji ve teknoloji ihtiyaçları için helyum-3 toplama projelerine ilginin artmasına yol açmaktadır.
Güneş’ten gelen yeni helyum-3 dalgası, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) iş birliği ile gönderilen Solar Orbiter uzay aracı tarafından keşfedildi. Bu dalgada 200 bin kata varan bir artış gözlemlenirken, parçacıkların ağır elementlerden çok daha yüksek hızlarla hareket ettiği belirlendi.
Bilim insanlarını şaşırtan detay ise, bu sızıntının Güneş’in zayıf manyetik alana sahip bir bölgesinden kaynaklanmış olmasıydı. Genellikle enerjik patlamalar, aktif ve manyetik olarak yoğun bölgelerden ortaya çıkar. Ancak bu olay, sessiz ve durağan bir bölgeden meydana gelmişti.
Helyum-3 dalgasının arkasındaki mekanizma henüz tam olarak anlaşılamamış durumda. Bilim insanları, bu olayın nasıl gerçekleştiğini ve niçin bu kadar yüksek miktarda olduğunu anlamak için araştırmalarını sürdürüyor.
More Stories
Hatay’da Park Halindeki Otomobil Yangında Zarar Gördü
Katy Perry uzaya çıktı, dönüşte toprağı öptü
Daha ucuz ve daha hafif bir Apple Vision Pro geliyor