PKK’nın Süleymaniye’deki Silah Bırakma Törenine Türkiye, Irak ve Avrupa’dan Katılım
T24 Haber Merkezi
PKK’nın, Abdullah Öcalan‘ın çağrısıyla Süleymaniye’de düzenlediği temsili silah bırakma törenine Türkiye, Irak ve Avrupa’dan çok sayıda gazeteci ile siyasi parti ve STK temsilcisi katıldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıyla başlayan, iktidarın “Terörsüz Türkiye”, DEM Parti’nin ise “Barış ve Demokratik Toplum” olarak nitelendirdiği süreç, bugün Süleymaniye’de örgütün silah bırakma töreniyle yeni bir boyut kazandı. Örgüt, İmralı’dan gelen çağrı doğrultusunda 12 Mayıs’ta “pratikleşme süreci Abdullah Öcalan tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere” örgütsel yapısını feshettiğini, silahlı mücadele yöntemini ve PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdığını açıklamıştı. Fesih kararı alan PKK’nın, tam 47 yıl sonra gerçekleştireceği silah bırakma töreni için Türkiye’de çok sayıda gazeteci, yazar ve siyasetçi Erbil’de toplandı. Sabah saat 07.00’de heyet Süleymaniye’ye doğru yola çıktı. Kendilerine “Barış ve Demokratik Toplum Grubu” adını veren bir grup PKK’lı, Süleymaniye’ye bağlı Sûrdaş kasabası sınırındaki Casene Mağarası’nda temsili olarak silahları imha ettiği bir tören gerçekleştirdi.
KCK Eş Başkanı Bese Hozat en önde yer aldı
“Barış ve Demokratik Toplum Grubu”nun silahları imha etme töreni, saat 11.25’te başlayıp 11.45’te bitti. Temsili olarak silah bırakan grubun içerisinde KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat, Nedim Seven, Tekoşin Ozan ve Tekin Muş da yer aldı.
Bese Hozat ve Nedim Seven öncülüğünde, 15 kadın ve 15 erkek PKK üyesinden oluşan 30 kişilik grup, tören sahasına girdi. Törende ilk olarak konuşan Bese Hozat, “Önder Apo’nun çağrısı karşısında tutum belirlemek için ona cevaben geldik. Bu sürece ivme kazandırmak üzere inkar ve imhaya karşı silahlandık. Özgürlük savaşçılarıyız. Önder Apo’nun çağrısıyla, 27 Şubat çağrısıyla, PKK’nin 12. Kongre kararları vesilesiyle bu adımı atıyoruz“ dedi.
Bese Hozat, konuşmanın ardından grubun açıklamasının Türkçe’sini okudu. Ardından Nedim Seven de açıklamanın Kürtçe’sini okudu. Açıklamaların okunmasının bitmesinin ardından tekrar Bese Hozat söz aldı. “Tüm bunların devam etmesi, gerçekleşmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç var” diyen Bese Hozat, sürecin önünü açmak için silahları imha ettiklerini belirtti.
Açıklama ve konuşmanın ardından başta Bese Hozat olmak üzere gruptaki PKK’lılar, silahlarını ve malzemelerini ateşe atarak yaktı. PKK’lılar, silahlarını yaktıktan sonra bölgeden ayrıldı ve tören sona erdi.
Törene kimler katıldı?
Tarihî önemdeki törene, Türkiye’den, Irak’tan ve Avrupa’dan çok sayıda kişi katıldı. Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesud Barzani’nin temsilcisi Hemin Hawrami, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin temsilcisi Dilşad Şahab, Irak İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanlığı temsilcisi Tuğgeneral Tarık Ahmed, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) temsilcisi töreni izledi.
Türkiye’den ise törene; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş ve Ali Kenanoğlu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Ahmet Türk ile DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Mithat Sancar’ın da aralarında olduğu heyet katıldı.
Töreni, Türkiye, Avrupa ve bölgeden çok sayıda gazeteci ile siyasi parti ve STK temsilcileri de takip etti.