Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

İsrail durmuyor: 132 kişi öldü

İsrail ordusunun, sabahtan bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 94’ü insani yardım bekleyen Filistinliler olmak üzere 132 kişi yaşamını yitirdi.

Geyve’de Yangın Hayvanları Vurdu

Sakarya’nın Geyve ilçesinde çıkan orman yangını, birçok hayvanın can vermesine yol açtı.

Bıçaklı Saldırı: Gece Bekçisi Yaralandı

Tekirdağ’da kimlik kontrolü yaparken bıçakla saldırıya uğrayan gece bekçisi hayati tehlikeyi atlattı.

Erzincan’da İki Trafik Kazası: 5 Yaralı

Erzincan’da iki ayrı trafik kazasında toplam 5 kişi yaralandı, yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’de Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

ABD-Meksika hattında uçuş gerilimi artıyor

ABD Ulaştırma Bakanı Sean Duffy, Meksika ile uçuşlar konusunda yeni bir dizi düzenlemeyi kamuoyuna açıkladı. Bakan Duffy, Meksika hükümetinin geçtiğimiz yıllarda başkent Mexico City’deki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı’ndan bazı uçuşları …